Familie,Hage,Galleri,Kanotur,Konserter,Lysthus

Hage (89) mat (38) Urter (26) Familie (24) Konserter (20) Økologi (20) Foredrag (19) Filosofi (15) Artikler radio tv (14) Galleri (11) Helse (11) Kanoutleie (11) Liljer (8) Interiør (7) Roser (7) Vinter (7) Peoner (6) Iris (5) Lysthus (5) Bever/fiske (4) Gamlestua (4) Geologi (3) Hønene (3) Hestene (2) Hosta (2) Program (2) Reiser (2) Reiser ferie (2) Riddersporer (2) Sommerfugler (2) pelargonia. (2) Bever (1) Veldedighet (1) krokus (1) oppussing (1) verktøy (1)

onsdag 2. april 2014

Jordskokk

Nå er tiden inne for å spise grønnsaker som overvintrer ute. Jordskokk er en knoll som ligner på potet.. men er det ikke. Den har ikke stivelse i seg, og derfor tåler den å stå ute hele vinteren. Knollene kan spises rå som epler. De smaker litt nøttaktig.
Om du vil koke dem, så er de strømbesparende, trenger kun ca. fem min.
De er fine og dele opp i treninger å bruke som salat enten rå eller stekt/ kokt.
hvitvinmarinerte med estragon,nydelig
eller lag Jordskokksuppe.
De som har diabetes tåler denne mye bedre enn potet.
Den kom til Norge før poteten fra NordAmerika på femtenhundretallet, og har vært dyrket også som forplante til dyr.
Den har de siste årene fått et oppsving innen for lokal mat, og gormekokkene bruker den flitting.
Her på Auen har jeg dyrket denne knollen som jeg en gang fikk tak i på åttitallet,. Bruker den som levegg i hagen da den blir opp til tre meter høy! med små solsikke blomster.
Har du først fått noen knoller i hagen så har du dem der for bestandig sies det..
Knollen høstes inn fra November til Mai da den igjen begynner å vokse oppover...prøver du å lete etter knoller under planten i august/ septmber finner du ingen... jeg selger noen knoller hver år til de som ønsker seg den. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar