Familie,Hage,Galleri,Kanotur,Konserter,Lysthus

Hage (89) mat (38) Urter (26) Familie (24) Konserter (20) Økologi (20) Foredrag (19) Filosofi (15) Artikler radio tv (14) Galleri (11) Helse (11) Kanoutleie (11) Liljer (8) Interiør (7) Roser (7) Vinter (7) Peoner (6) Iris (5) Lysthus (5) Bever/fiske (4) Gamlestua (4) Geologi (3) Hønene (3) Hestene (2) Hosta (2) Program (2) Reiser (2) Reiser ferie (2) Riddersporer (2) Sommerfugler (2) pelargonia. (2) Bever (1) Veldedighet (1) krokus (1) oppussing (1) verktøy (1)

torsdag 30. januar 2014

Timian en utrolig plante

Thymus ..det finnes mange hundre ulike, ca. 337..den er i dag først å fremst brukt som krydder. men hageeiere med stenbedd har den nok i hagen som prydplante, og mange er ikke klar over at det er Timian.
 jeg får stadig spørsmål om å identifisere planter, og denne ligger på topp :).
Timian er også en gammel medesinplante, som ble brukt mot sykdom blant annet i luftveiene. Den er slimløsende, om du drikker den som te, navnet har den fått av den grunn.
Thymuskjertelen ligger i brystet,og har med vårt imunforsvar å gjøre.
 Mange planter har fått navne sitt etter likhetslæren, elle hva den er god for medesinsk.
 Det ble solgt astmasigaretter på apotek i gamledager der tørketTimian var innholdet...

I hagen er Timan fin som bunndekke å til å plante ved trapper og mellom heller ..  den danner puter. Den dufter i ulike varianter fra sitron, karve, appelsin,,og blomstene er fra hvitt til dyp lilla. Den liker å bli tråkket på, derfor egner den seg godt til slik beplanting, og det dufter godt når man berører den.

Vintertimian er en litt høyere variant, og det er den som er mest medesinsk. Det er den vi også kjenner fra ertesuppe, og leverpostei blant annet.
Sitrontimian har blitt poppulær de siste årene, som smaksetting til fiskeretter.
Innholdstoffet Thymol kan virke abortfremkallende, så gravide må være forsiktig med å bruke den som te.
I gammeltid ble det også sagt at timian ga kvinner mot... om man skulle utrette noe man var redd for, var det bare å ha en kvast timian i lommen , og holde rundt den, så forsvant frykten!  :)


 
 

5 kommentarer:

 1. Det er en anvendelig plante som det finnes mange typer av. Nydelig duft! Men er alle brukelige til mat? Kan en spise alle typer timian?

  SvarSlett
 2. Alle som har en god duft kan brukes.Knus bladene så kommer lukten bedre frem, slik at du er sikker på at det er en timian. :) Det finnes jo mange putedannende planter som ikke er timian .

  SvarSlett
 3. Skikkelig variasjoner av en plante. Liker dem så godt når de kryper mellom steiner :)

  SvarSlett
 4. Enig, det gjør godt å ha den I hagen :) Hyggelig at du liker :)

  SvarSlett
 5. Kan vi spise blomsten også? Vi har den lave røde som lukter sitron.

  Terje

  SvarSlett