Familie,Hage,Galleri,Kanotur,Konserter,Lysthus

Hage (89) mat (38) Urter (26) Familie (24) Konserter (20) Økologi (20) Foredrag (19) Filosofi (15) Artikler radio tv (14) Galleri (11) Helse (11) Kanoutleie (11) Liljer (8) Interiør (7) Roser (7) Vinter (7) Peoner (6) Iris (5) Lysthus (5) Bever/fiske (4) Gamlestua (4) Geologi (3) Hønene (3) Hestene (2) Hosta (2) Program (2) Reiser (2) Reiser ferie (2) Riddersporer (2) Sommerfugler (2) pelargonia. (2) Bever (1) Veldedighet (1) krokus (1) oppussing (1) verktøy (1)

mandag 30. juni 2014

Rosesaft til konserten 3. juli kl. 1800

Da har jeg plukket roseblader, og satt den første rosesaften i år til godgjøring. Jeg dyrker alt her økologisk, ingen sprøyting, så her kan jeg bruke rosene også.
En liter vann og en kg sukker to sitroner.
 Det er det som skal til. og en bolle full av duftende roseblader.
De skal stå å trekke i tre dager.
 Da siles rosebladene fra og du har en saftesens som deles ca fire ganger med vann.
herlig saft som serveres på torsdagkonsertene her på Auen.
Torsdag 3. juli kl. 1800 går den første konserten i år av stabelen, med Åselill Sæthere og Eyolf Dale på piano.

Klipping av Syrinbusker

jeg har et gammelt Syrinlysthus, og i går begynte jeg jobben med å beskjære det. Om jeg skal få blomstring neste år, må det gjøres nå rett etter blomstring, og før de setter neste års blomsterskudd.
jeg har klippet på sidene hvert år, men å få tatt det på toppen er litt av en jobb. Og det har heller ikke blitt lettere kan man si... dumt å utsette slikt arbeid.
Nå har jeg bare noen få kvister igjen, må bruke gardintrapp. Så håper jeg at det vil blomstre igjen med ny styrke neste år.
 

søndag 29. juni 2014

Fotball og Brasil

Jeg satt å så på kampen i går, jeg er ikke akkurat en fotballfantast, men jeg har full forståelse for den kulturen som dette landet har for football. Det var en utrolig kamp. Godt at de vant.

lørdag 28. juni 2014

Timian som bunndekke

jeg har mange timian her på Auen. Noen smaker sitron, andre karve, De varierer i farge på blomst og bladverk, Timian danner store tepper og klarer seg der det er litt karrig og sur jord. Ypperlig i stenbedd. Den tåler å bli tråkket på, derfor fin å plante rundt helleganger.

fredag 27. juni 2014

Peoner

Peonene blomstrer, noen er alt ferdige, mens andre har akkurat kommet i blomst fjorten dager før vanlig tid. peoner er en gammel hageplante som er Ganske hardfør. Den tåler lite å deles og flyttes, men derimot blomstrer den utrolig, bare den får stå i fred. jeg har kunn delt mine en gang, og meningen er at jeg skal dele etter blomstring i år.
jeg vil gjerne lage et helt nytt bedd bare med peoner...som en hekk i en bue...drømmer litt nå.
jeg har 8 ulike slag så det hadde blitt fint trur jeg.
Viktig når man planter om at man ikke planter dem for dypt. De skal stå i samme høyde som det de gjorde før deling.



torsdag 26. juni 2014

Jordbærtid og Sukrin

Jeg har høstet inn flere liter med jordbær de siste dagene. Det er et gammelt jordbærfelt her på gården som jeg annla for ca 14 år siden.Plantet på plast, med gressganger. Det er utrolig hvor mange bær det ennå kommer i dette gamle feltet.
Og forde alt gress gror høyt, så er bæra beskyttet for fugel og annet.
 De siste dagene har jeg plukket 15 liter bær på disse gamle plantene, søte og gode er de.
 I år så prøver jeg å sylte med Sukrin for første gang, og det ser ut og smaker godt. bruker også litt sitron. Sukrin er uten karbohydrater og stivelse, men et naturlig stoff.Les mer på www. sukrin.no


 Diabetikere og overvektige kan trygt bruke Sukrin.

tirsdag 24. juni 2014

Flamentanz rose

jeg plantet denne rosen for to år siden, og den får bare naturgjødsel her hos meg. I bakgrunnen Lykkefund, blomstrer 14 dager tidligere enn vanlig. I natt var det bare +3,5 grader...

Konsert 3. juli

https://www.facebook.com/events/508965595881721/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular

Plakaten kan deles via nett, håper du vil hjelpe meg å dele den til dine venner, velkommen til konsertsommer!


 
 

mandag 23. juni 2014

Midtsommerfesten med regn og sol, grilling og knott

En herlig blanding av norsk sommer var det her på lørdag da vi feiret midtsommer. Alt vær på en gang, og knotten hadde også funnet ut at den ville være med å feire!
Takk til alle for fin innsats med blomstersanking og binding av kranser og stang.
 Takk til Barna takk til Eirik og Elin som ga oss smaksprøver og innføring i ølkunsten,Takk for regnet som gjorde det mulig å tenne bål! :)  Takk til alle som kom og var til stedet. !







 

Skyer

Flotte skyer etter regn og regnbuer på fredagkveld

fredag 20. juni 2014

Regnbuer etter egn

To regnbuer viste seg på himmelen nå rett etter regnskyen, fantastisk, den forsvant ned i Auenkollen og Farrisvannet...Utrolig vakkert fenomen


Midtsommerfest i storfamilien Sannes

I morra er den årlige sommerfesten for etterkommerene av Kirsten og Thorleif Sannes, og deres  familie.
Siden jeg flyttet hit til Auen i 1990, så har det vært en årlig tradisjon.
Først plukker vi blomster å binder dem på stanga. Så er det barnesanger, og dans rundt den, før mannfolka setter igang grillingen..:)
 Megen sang og glede til ut i de små timer,med samtaler rundt bålet som blir tent om det er forsvarlig, og kjærlighetsuppa servert nede ved bålplassen.
Her blir det overnatting i hytter og hus, telt og campingbiler. :)

torsdag 19. juni 2014

Reddende engler fins dom..? Jess! ;)

Selv om jeg har kjøpt meg sitteklipper, så er det ganske mange kroker som den ikke kommer frem i, så jeg må frem med gåklipperen også. men i dag ville den ikke starte..det vil si, jeg prøvde igår også. Det å stå sånn å dra i ei snor..og når jeg hører på lyden at denne vil seg ikke.. da mister jeg litt lysta både på å slå å det andre jeg har planlagt den dagen.. I disse varme sommerdager er det mye annet jeg heller vil enn å stå å dra...
jeg prøver raskt, Fem kjappe pause..svette.. så prøver jeg å forandre på sjåken og drar hardt..vente svette... skrur av lokke til bensintanken..nok bensin..venter, drar så fort jeg kan, kjenner når snora tar, finner rette punktet, drar.
 Høyere armen blir vrengt bakover, mens venstere hand holder på handtaket som er dobbelt, stopperen er en del av det å må holdes inne samtidig, ellers går det ikke.. Det er ikke mye som gjør meg mer f.. enn akkurat dette. Den har oppført seg pent før i år, men nå, som jeg har folk her støtt.. jeg lurer på om den gjør det med vilje..at den er litt sjalu på sittetraktoren...?
mens jeg står der svett å forb.. kommer en bil kjørende opp bak låven, det er en av hytteeierene, han vil snakke om å flytte båtfeste sitt til en annen plass, han ser jeg sliter.. jeg har noe i bilen sier han å går for å hente. han kommer tilbake med ei sprayflaske, tar av luftfilteret, det trengte å bli børstet litt.. Jeg prøver å starte uten hell.. han sprayer.  Prøv nå sier han.
 Å jøss! Den starter så jeg nesten ikke klarer å holde! Armen min får en aldri så liten slengskade.. jeg stopper den ved å slippe vensterehanda fra styre. Jøss, hva er det for stoff? sier jeg, er du en engel med englestoff i bilen:)?
Han smiler, å så blir vi enige om båtfeste. men så sier han:
Jeg å kona var ute i kano før i dag, å da vi kommer forbi lysthuset ditt nede ved elven ser vi at takpappen er vrengt av i vinden, har du noe pappspiker så kan jeg gå ned å feste det.
jeg blir både målløs å glad.
 Han får nøkkel til lysthuset for pappspikerene har ligget der å ventet på en engel..
jeg gikk ned ditt i ettermiddag etter å ha slått ferdig plenene. Revebjellene blomstrer fint der nå. og takpappen la pent på plass..:) TAKK!


Regn

Etter nok et par uker uten regn, ser det i dag ut til at det vil regn..det er yr i luften ute nå. Jeg har akkurat vært ute en tur å matet hønene, og åpnet døra, så de får litt mer tumleplass. Det er så mye rovdyr/fugl, at jeg må stenge dem inne om natten.Et egg til forkost i dag.
Håper på stille regn så ikke riddersporer og alle høye og sarte stauder blir slått overende.. Så håper jeg på fint vær på lørdag da den store midtsommerfesten med familien skal finne sted.
Vi har hatt den mest fantastiske vår og forsommer jeg noensinne har opplevd.
 Nyter blomstringen, fuglelivet og varmen, men jeg har båret noen liter vann til de mest utsatte plantene, skal bli godt å få slippe det noen dager:)
 Pimpenellerosa blomstrer fint nå, den er en rotstikling fra mammas hage, hun fikk den med seg fra Krabberødstranda da hun flyttet inn i eget hus og hage på Rugtvedtmyra i 1942.Godt med planter som lever på den måten..

onsdag 18. juni 2014

Solnedgang over Auen og Siljan

En herlig dag er over, og kvelden ble helt fantastisk, med urtevenner i hagen og til slutt en utrolig solnedgang! jeg måtte ut å ta noen bilder. og denne peonen sto lissom å ba om å bli med på bildet...

 Svarthyllen ville også gjerne være med...:)

Telemark økologiske urtelag i kveld.Tema: Svarthyll og Arnika


I kveld venter jeg besøk kl 1800 av  Det økologiske urtelaget her i Telemark. jeg har vært medlem der sien vi startet tidlig på nittitallet.
Hyggelig å kunne treffes å fordype seg i enkelte tema.
I kveld skal vi se på Svarthyllen som står i full blomst nå, drikke saft laget på blomstene,og utveksle erfaringer.

Arnika Montana står også å blomstrer nå, så det er greit å bli kjent med den for dem som ikke har sett den før. Dette er en plante kun til utvortes bruk, men den fins som pilleform i hømeopatien. En fantastisk plante med en utrolig legend effect.

tirsdag 17. juni 2014

Omvisning, overnatting, kanoutleie, galleri, å kurs, å sånt... avtal tid!

Joda,  lørdag kom Sandar bondekvinnelag seg forbi sperringene til Farrisrunden. Det ble omvising i hagen med kjærlighetsuppe, brød, kaffe og hjemmelaga eplekake. og kildevannet .Det er også en atraksjon, et godt rent vann fra 60 meters dyp, i nordenden av Farris... så godt og klart at de som har greie på det...ikke så mange, men dog.. de får tårer i øynene når de drikker det, å da snakker jeg om fagfolk.. et kimtall på under 3 når kommunevannet tålererer  100... Jaja, nok om vann.

jeg måtte stenge for kanodriften på lørdag på grunn av Farrisrunden, men søndag var det full fart, folk ringte å bestilte, fra Sandefjord, Skien og Serbia, det vil si han bor i Tønsberg, og har vært her før. Alle kanofolka har vært her før, å det gør meg ekstra glad:)

I går hadde jeg en omvisning for de kursdeltageren som hadde gått på kurs i Skien i marsmåned.
Det var for at de også skulle se urtene i levende live, og få litt mer " kjøtt på benet " Som jeg sier.
Da vi sitter å venter på deltagere, kommer det to inn porten fra parkeringsplassen. Skal dere på kurs? spør jeg. Neiii sier den ene, men er det ikke åpent?
 De har gått forbi stengt i dag skiltet, og plakaten om konsertene i juli, og kanoutleie, og åpent etter avtale...
Nei,  sier jeg det er lenge siden jeg var åpen hver dag,  faktisk siden 2005, siden da har jeg bare hatt åpent på søndager... men fra i fjor har du mått gjøre en avtale. dette er en privat hage uten støtte fra det offentlige, selv om jeg har Olavsrosa...
Ja jeg følger deg jo på nettet,, og jeg har vært her før.. men hva koster kurset i kveld.? mens hun snakker snuser den lille hunden hennes rundt på urtene langs hellegangen, og venninna står litt unnselig i bakgrunnen. Jeg er redd hunden skal løfte på det ene benet... det er like før, for nå har den sunset lenge...Omvisningen i kveld med bespisning koster 200.- sier jeg , om dere vil være med er dere velkommen. Å nei, de skulle bare kikke litt..Nå er det best du passer på hunden din så den ikke gjør fra seg på mynten sier jeg.
Dere er hjertelig velkommen på en av konsertene i sommer, da kan dere se både hage og galleri samtidig.
 Åå ja da får vi see.. de går sakte mot parkeringsplassen med hunden på slep. jeg kan igjen konsentrere meg om kursdeltagere som sitter å venter på meg.
Noen av deltagerene overnatter i gamlestua, og spiser frokost før de reiser.
jeg har en hviledag, vanner blomster og luker litt.
Hun som har hestene på beite her er innom for å se etter at alt er bra med dem , det er ettermiddag, og vinden har løyet. da hører jeg at det stopper en bil på parkeringen. da jeg ble stående å se ned mot humleportalen som er inngangen opp i hagen, ser jeg snart ei som kommer inn hellegangen.
 Hun har passert stengt i dag skiltet, plakaten om konsertene, kanoutleien og åpent etter avtale.
Hei kan jeg hjelpe deg med noe? spør jeg.
 Neii ville bare se litt ... er dette Auen urtegård? ja jeg bekrefter. å spør igjen,  hun er ganske nølende. om det er noe jeg kan hjelpe med. Er du på jakt etter en spesiell plante? urtete ? ut i kano ?  galleri? overnatting?  Nei, hun hadde bare lest så mye om stedet, og nå var hun forbi, sammen med mannen, han kom hinkene innigjennom Humleporten på krykker, jeg hilste og smilte. Jeg har ikke åpent daglig lenger, om dere er vant til det..?
Nei, vi har ikke fått somlet oss opphit før...
Så det er første gang dere er her?       Jaa...
Ja da er dere noen år for sent ute for dropp inn,  sier jeg. At klokken er kvelden er en annen sak..
Dere må gjerne komme igjen om dere vil ha en omvisning eller annet, men det må avtales på forhånd sier jeg.
I morgen har jeg igjen en gruppe som har avtalt tid, jeg må bruke kreftene mine på dem som virkelig bestiller og betaler for å komme hit, å dem som er mine venner og familie.
Jeg beklager, men jeg har ikke lenger krefter til dere som bare plutselig vil se åssen det er her...Respekter skiltene, og privatlivets fred, det er det jeg ber om. ta en telefon, send en melding e-post.. det er det jeg ber om.

søndag 15. juni 2014

Markvandring/ hagevandring

I morgenkveld kl. 1900 er det repitisjon og markvandring for  kursdeltagerene fra kursene på Tamburlund i mars.
Det blir servering av kjærlighetsuppe og brød. :) Vi tar for oss de samme urtene, men nå ser dere de i naturen der de gror. Nyttevekster, krydder, meddesinurter og snapsurter.
husk å ta med kontanter for her er ingen kortterminal inne i skogen :)
Gleder meg til å se dere igjen.

God Søndag!

Solen skinner, jeg har akkurat vært ute å matet hønene, og tok med kamera. Frokost ute mens jeg venter på kanofolket, alle kano utleid i dag. Sibiriris dagliljer lupiner...alt blomstrer!


fredag 13. juni 2014

Farrisrunden, turisme, å stengte veier å sånt

Sandar bygdekvinnelag bestilte omvising på Auen 14 juni. Dette ble gjort i vinter en gang, Foreninger er tidlig ute med turarrangemang, folk skal jo melde seg på.. så alle foreninger har planene klare minst et halv år i forveien. 
At det kommer lapp i postkassa mi lørdagen før Farrisrunden, at neste lørdag blir veien stengt av uniformert politi fra kl. 1100 til 15 00 ... bruk allternative veier...  det er ganske arrogant.
Her er allternativ vei, Siljanelven og Farrisvannet... jaja  jeg ringte til kordinator og fikk sakt ifra at det kommer noen biler med jenter  fra Sandefjord, og at de må få slippe forbi.
"kommer de før ellve er det ikke problem sier han jeg får kontakt med, men de kommer ikke ut på veien igjen før etter 1500!
De skal egentlig være her i ca to timer, sier jeg. det er et program de har bestilt, og de skal videre etterpå...omvising  litt kunskap om urtedyrking, og så skal de spise kjærlighetsuppa mi, epelkake og kaffe.
Så skal de se litt i gamlestua fra 1750. høre historien om gården, og bosettingen her fra 1340 og fram til i dag, om jernverket og grev Gjyldenløve.... og jeg pleier å lese en notis som sto i Østlandsposten i 1930 da veien ( som dere stenger) ble bygd.
Før 1930 var vannveien den naturlige ferdselsåra...kan dere ikke ro Farris rundt,  istede for å stenge  veien ? jaja jeg vet dere er en sykkelklubb å ikke roklubb.....men litt fleksibelt? Å stenge den eneste veien vi har...Nå venter jeg spent på hvordan dette går, om jentene klarer å komme seg fram i mylderet av svette syklister...

torsdag 12. juni 2014

Sommergjester

Da er de første sommergjestene kommet og innlosjert seg, Alltid hyggelig med folk i  hytter og hus. Dette er  noen som har leid her før, og det er ekstra hyggelig når de kommer og har med flere venner. Varmer det.:)
 Padle,fiske, bade å slappe av i  det grønne landskapet her i Siljan.

onsdag 11. juni 2014

Fullmåne

Tror den er full i kveld, månen..har ikke sett etter i almanakka..men den ser da ganske rund ut.
Rart hvordan man blir påvirket av denne månen. jeg har alltid vanskelig for å sove  de nettene den er som rundest. At vi er påvirket er sikkert, og ikke så rart når vi består av ca. 85 % vann.
 Når vi ser hvordan havet blir påvirket med flo og fjære, blir det ikke så unaturlig lenger, da er det ganske normalt at vi er litt i ubalanse rundt fullmånetid...
 

mandag 9. juni 2014

Rengjøring av gamlestua

I dag var dagen der, da det klaffet med godt vær, varmt nok til å ha gjennomtrekk og godt å oppholde seg inne noen timer mitt på dagen. Det er alltid en rar og litt god følelse å vaske ned gamlestua.
I år litt sent.. men godt. Mange andre gjøremål, gjør at det har blitt utastt til i dag.
 Gardiner, ryer, duker, puter... alt må ut å luftes. vinduer, og karmer utvendig og innvendig. vegger og gulv.
jeg fikk besøk mitt i økta, av gamle kjente. Det var godt å sette seg ned å slappe av med en prat, før det var å få alt på plass igjen.
ettermiddagen ble god hvile i solen, etter alle timene inne. Nå lukter det grønnsåpe i alle kriker å kroker. Godt det for nå begynner sessongen her, med utleie og grupper som vil se og høre historien til gården og urtene.

 

God pinse

Vi har kommet til annen dag pinse. Her har vært travelt med besøkende familie og venner. Stadig truende skyer med mistanke om torden, har gjort at jeg har vært lite inne på min pc. Jeg fikk ødlagt så mye i fjor, og det tok tid å få alt utstyr i orden igjen, så klok av skade, er jeg veldig rask til å dra ut ledninger nå..
Solen har varmet deilig innimellom regnbygene, og alt gror fantastisk! Floran ser ut som om vi er kommet til st.hans.. Jeg legger ved et bilde av mine gamle pinseliljer som dufter. Ha en fortsatt fin pinse, og kjør forsiktig dere som må ut på veiene. <3

torsdag 5. juni 2014

Etter regn...

Nå har det kommet ned en god del vann fra himmelen, godt det, for nå var det virkelig tørt. Tok med kamera ut i kveld, etter å ha tømt båten for vann.



Legg til bildetekst